Slané cesto



Pripravíme si hrnček (pohár), ktorý nám bude slúžiť ako odmerka. Do misky nalejeme 3/4 hrnčeka vlažnej vody.
Vyutierame hrnček do sucha a nasypeme do neho doplna kuchynskú soľ (môže byť zomletá, ja nemeliem). Soľ vysypeme do pripravenej misky s vodou.
Soľ rozmiešavame vo vode aby sa nám aspoň trochu rozpustila. Samozrejme že sa nám nerozpustí všetko na to je málo vody, ale aspoň niečo.
Medzitým si do toho istého hrnčeka nachystáme hladkú múku špeciál - znovu doplna. Múku preosejeme rovno do misky.
Keď sa nám minie múka, tak znovu doplníme do hrnčeka hladkú múku špeciál a preosejeme do misky. Zároveň už začíname vypracovávať cesto.
Keď je cesto kompaktné tak si ho rozdelíme na menšie kúsky, tak do dlane a po kúskoch vypracovávame tak aby cesto bolo vláčne. Musí byť celistvé, nesmie sa drobiť ani lepiť. Musíme dosiahnuť hmotu podobnú rozpracovanej plastelíne.
Takto by malo vyzerať hotové slané cesto. Niekto doporučuje dávať do chladničky, ja to nerobím, začínam rovno farbiť ak potrebujem farebné cesto.
Cesto farbíme tak, že si ho rozdelíme na menšie kúsky (asi koľko ktorej farby budeme potrebovať). Do každého kúsku vsypeme trochu potravinovej farby a vypracujeme tak, aby farba bola jednotná (dá sa použiť aj melírový prechod ak potrebujeme). Keď nemáme potravinové farby, môžeme kľudne použiť napríklad temperové farby.
Potom môžeme z cesta vyrábať rôzne ozdoby. Na obrázku vidíte jeden z mojich výrobkov v surovom stave. Postupy na výrobu jednotlivých ozdôb budem pridávať neskôr tak isto aj sušenie maľovanie, lakovanie a iné úpravy. Ešte to nemám nafotené, prosím o trpezlivosť :-)

späť

fotopostupy