|
Pripravíme si hrnček (pohár), ktorý nám bude slúžiť ako odmerka. Do misky nalejeme 3/4 hrnčeka vlažnej vody. |
|
Vyutierame hrnček do sucha a nasypeme do neho doplna kuchynskú soľ (môže byť zomletá, ja nemeliem). Soľ vysypeme do pripravenej misky s vodou. |
|
Soľ rozmiešavame vo vode aby sa nám aspoň trochu rozpustila. Samozrejme že sa nám nerozpustí všetko na to je málo vody, ale aspoň niečo. |
|
Medzitým si do toho istého hrnčeka nachystáme hladkú múku špeciál - znovu doplna. Múku preosejeme rovno do misky. |
|
Keď sa nám minie múka, tak znovu doplníme do hrnčeka hladkú múku špeciál a preosejeme do misky. Zároveň už začíname vypracovávať cesto. |
|
Keď je cesto kompaktné tak si ho rozdelíme na menšie kúsky, tak do dlane a po kúskoch vypracovávame tak aby cesto bolo vláčne. Musí byť celistvé, nesmie sa drobiť ani lepiť. Musíme dosiahnuť hmotu podobnú rozpracovanej plastelíne. |
|
Takto by malo vyzerať hotové slané cesto. Niekto doporučuje dávať do chladničky, ja to nerobím, začínam rovno farbiť ak potrebujem farebné cesto. |
|
Cesto farbíme tak, že si ho rozdelíme na menšie kúsky (asi koľko ktorej farby budeme potrebovať). Do každého kúsku vsypeme trochu potravinovej farby a vypracujeme tak, aby farba bola jednotná (dá sa použiť aj melírový prechod ak potrebujeme). Keď nemáme potravinové farby, môžeme kľudne použiť napríklad temperové farby. |
|
Potom môžeme z cesta vyrábať rôzne ozdoby. Na obrázku vidíte jeden z mojich výrobkov v surovom stave. Postupy na výrobu jednotlivých ozdôb budem pridávať neskôr tak isto aj sušenie maľovanie, lakovanie a iné úpravy. Ešte to nemám nafotené, prosím o trpezlivosť :-) |
|
|